Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Το κολύμπι

Το κολύμπι είναι ένα άθλημα που απαιτεί πειθαρχεία και υπακοή

Το κολύμπι είναι ένα άθλημα που απαιτεί πειθαρχεία και υπακοή. Είναι ατομικό και γι’ αυτό σαφώς δυσκολότερο από τα ομαδικά.



Στον πρωταθλητισμό χρειάζεται ώρες αφοσίωσης και ισχυρή θέληση. Απαιτεί πολύ χρόνο αλλά το αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές αρκετά ικανοποιητικό. Στον αθλητισμό το κολύμπι είναι το σπορ το οποίο γυμνάζει όλο το σώμα. Πέρα όμως απ’ αυτό είναι και απαραίτητο να ξέρουμε να κολυμπάμε σε περίπτωση ανάγκης.

Σαφώς το καλό κολύμπι αλλά και οι επιδόσεις οφείλονται όχι μόνο στον αθλητή αλλά και στον προπονητή. Πρέπει να’ ναι αυστηρός, όταν χρειάζεται, να’ χει συνεχώς το νου του στους αθλητές του και να είναι δίκαιος μαζί τους. Σαφώς πρέπει να υπάρχει η σωστή ανταπόκριση από τον αθλητή καθώς είναι απαραίτητο να είναι πειθαρχημένος και προσηλωμένος στον σκοπό του. Στόχος του προπονητή είναι να βελτιώνει καθημερινά τους αθλητές του σε όλα τα επίπεδα (τεχνική, επιδόσεις).

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ένα βιο-έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Όταν πρωτοδιαβάσει κανείς το άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Ένα Βιο-έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» στην αρχή δεν θα καταλάβει πολλά, αλλά στην συνέχεια θα καταλάβει ότι ο τίτλος της εφημερίδας είναι κυριολεκτικός.

Στην συνέχεια όλα γίνονται πιο δύσκολα από πριν, γιατί διαβάζεις ότι κάποιοι άνθρωποι σε κάποιο άλλο σημείο της γης ψάχνουν στα σκουπίδια για ένα κομμάτι ψωμί,  κάτι τόσο μικρό για εμάς, αλλά τόσο σημαντικό για εκείνους.


Νιώθεις ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος καθημερινά είναι τόσο μικρά, τόσο ασήμαντα, μπροστά σε αυτά τα προβλήματα που έχουν εκείνοι, γιατί "η αθλιότητα" είναι από τα χειρότερα πλήγματα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ύστερα συμπεραίνει κανείς ότι τα αίτια θανάτου για αυτούς τους ανθρώπους είναι οι άνθρωποι από πλουσιότερες χώρες.
Για παράδειγμα, η καταστροφή του περιβάλλοντος εμπεριέχει στο σημείο αυτό μια δόση ειρωνείας επειδή τις δυσάρεστες επιπτώσεις τις αισθάνονται πρώτα οι οικονομικά υποανάπτυκτες ή λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του Νότου ενώ οι υπεύθυνες για το φαινόμενο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης είναι εκείνες που πλήττονται λιγότερο.

Το συμπέρασμα όμως για αυτά είναι ότι όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζουν, να αναπνέουν, να υπάρχουν!

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟ


Πρόκειται  για   το  βιβλίο της LYNDA S. ROBINSON  ΦΟΝΟΣ ΣΤΟ  ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ  ΣΥΜΠΟΣΙΟ που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις  <Ληχνάρι>.

Είναι ένα βιβλίο  μυστηρίου. Διαδραματίζεται  στην  αρχαία   Αίγυπτο  την εποχή  της  βασιλείας  του  Τουτανχαμών .Εκεί  ο  άρχοντας  Μέρεν   τα  < Μάτια  και τα Αυτιά  > του φαραώ  καλείται  να  αντιμετωπίσει  ένα  διαφορετικό αντίπαλο. Χειρότερο   από τους   Χετέους   και  τους συνωμότες   αυλικούς, έχει να αντιμετωπίσει  την οικογένεια  του.

¨Έχοντας, μετά  από πολύ καιρό, καταφέρει  να  βρει  λίγο  χρόνο για τον εαυτό  του επιθυμεί  περάσει  λίγες  ειρηνικές μέρες  με τις  δύο κόρες  του. Η  μοίρα  όμως  έχει  άλλα  σχέδια για αυτόν. Στο σπίτι  του  έχουν  μαζευτεί όλοι  οι  ενοχλητικοί  συγγενείς  του  για να τον καλωσορίσουν. Σαν  να μην  έφταναν όλα  αυτά  δύο φόνοι   και μια μυστική αποστολή  δίνουν τη χαρισματική  βολή στον άρχοντα  Μέρεν.

To βιβλίο  επικεντρώνεται στην προσωπική ζωή των χαραχτήρων κάνοντας χρήση ανάδρομων αφηγήσεων [flashback, αναμνήσεις]. Επικεντρώνεται επίσης στις λυκοφιλίες, στα σκοτεινά μυστικά, στις σχέσεις μίσους που ενώνουν  αυτή τη μεγάλη οικογένεια. ¨Όσον αφορά το μυστήριο, κατά τη γνώμη μου, υστερεί σε αγωνία. Ουσιαστικά  το μυστήριο αναπτύσσεται σε 3-4 κεφάλαια αλλά σίγουρα  οδηγεί σε ένα συγκλονιστικό φινάλε.

Τέλος  η αντιλήψεις και τα πιστεύω των χαρακτήρων  είναι κτισμένα σύμφωνα με μια αρχαιότερη κουλτούρα , κάτι που με βρίσκει  απόλυτα σύμφωνο.

Γενικά είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα σας χαρίσει μερικές ωραίες και χαρούμενες στιγμές. 

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Συνέντευξη με τη κα Ρουμπά

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς, παίρνουμε συνέντευξη από την καθηγήτρια κα Λαμπρινή Ρουμπά
(οι ερωτήσεις γίνονται από τον Σαντάμ Σελμανάι)

Δημ.: Πόσα χρόνια κάνετε αυτήν τη δουλειά, πόσα χρόνια είστε στο σχολείο;
Ρουμπά: αυτή τη δουλειά την κάνω 13 χρόνια

Δημ: είστε ικανοποιημένη;
Ρουμπά: είμαι πολύ ικανοποιημένη, μου προσφέρει πάρα πολλά

Δημ.: σας αρέσουν τα παιδιά;
Ρουμπά: πάρα πολύ, συνεννοούμαστε , κάνουμε καλό μάθημα



Δημ.:
έχετε υπομονή με τα παιδιά;
Ρουμπά: έχω υπομονή αφάνταστη. Σέβομαι κάθε τους απόφαση και εκτιμάω την προσπάθειά τους να μάθουν ελληνικά
Δημ.: θα θέλατε να συνεχίσετε να κάνετε αυτό το συγκεκριμένο μάθημα; Να διδάσκετε σε παιδιά από ξένες χώρες;
Ρουμπά: θα ήθελα να συνεχίσω, να μαθαίνω τα παιδιά, να τους προσφέρω γνώσεις. Μακάρι να μην μου συμβεί τίποτα και να μην σταματήσω…
Δημ : είναι δύσκολο να κάνετε μάθημα ελληνικών σε παιδιά από άλλες χώρες;
Ρουμπά: αν έχουν τα παιδιά θέληση και είναι πρόθυμα βρίσκουν τα ίδια κώδικες ώστε να δημιουργηθεί γλώσσα κατανοητή απ’ όλους

Δημ.: τα παιδιά φέρονται ρατσιστικά μεταξύ τους;
Ρουμπά: όχι, γιατί δεν μισούν το χώρο στον οποίο βρέθηκαν και καταλαβαίνουν τα κοινά τους προβλήματα

Δημ.: τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μένοντας στην Ελλάδα;
Ρουμπά: Πιστεύω πως ούτε κι εκείνα ακόμα γνωρίζουν. Έχουν θάρρος, τόλμη και αισιοδοξία.

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Η θάλασσα και εμείς


H θάλασσα είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, μας ηρεμεί, μας ζωντανεύει, μας ελευθερώνει και μας ευχαριστεί.
Επίσης μας χρησιμεύει και στην εργασία όπως: ναυτιλία, τουρισμό και εμπόριο.
Ακόμη η θάλασσα μας οδηγεί στην επικοινωνία με τους υπόλοιπους πολιτισμούς.
Αυτά είναι που χρειαζόμαστε αλλά και που μας προσφέρει η θάλασσα μαζί με την γλυκεία ευχαρίστηση της δροσιάς της.